Άρθρα - Νέα

Αυτοπαραγωγή - Net Metering με Φ/Β Συστήματα

Από τον περασμένο Μάϊο με τη σχετική απόφαση για την αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά συστήματα έχει τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα γνωστό σε όλο τον κόσμο και ώς net metering σύμφωνα με το οποίο τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πλαίσια σε ένα κτίριο (ή πλησίον αυτού) η παραγωγή των οποίων αφαιρείται από την κατανάλωση του χρήστη. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε kWh) και γίνεται ετησίως με σύμβαση διάρκειας 25 ετών.

Από τις ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει ότι το περιθώριο που απομένει για αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα στην περιφέρεια της Κρήτης είναι μικρό. Συνεπώς, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι για λήψη σχετικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα σχετικά σύντομα.

Επιπλέον, στα νέα προγράμματα επιδότησης μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ είναι δυνατή η ένταξη αυτών των συστημάτων αρκεί να είναι νόμιμα, δηλαδή αδειοδοτημένα.

Ένα σύστημα αυτοπαραγωγής μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο φωτοβολταϊκά τα οποία θα είναι τοποθετημένα σε κεραμοσκεπή, δώμα, έδαφος, σκέπαστρο βεράντας, όμορο αγρό ή οποιαδήποτε άλλη νόμιμη κατασκευή.

Μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης κατοικίας ή επιχείρησης με μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά του ή ενοικιαστής του χώρου.

Το κάθε σύστημα πρέπει να αντιστοιχίζεται σε ένα και μόνο μετρητή ενώ δύνανται να τοποθετηθούν περισσότερα του ενός συστήματα αυτοπαραγωγής σε μία πολυκατοικία. Σε περίπτωση τοποθέτησης συστήματος από έναν εκ των ιδιοκτητών απαιτείται έγγραφη συναίνεση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Ο αυτοπαραγωγός παράγει την ενέργεια που χρειάζεται και την καταναλώνει απευθείας στο κτίριό του την ίδια στιγμή. Το κτίριο παραμένει διασυνδεδεμένο με το δίκτυο δημόσιου ηλεκτρισμού. Όταν δεν του αρκεί η ενέργεια αντί να έχει συσσωρευτές, όπως με ένα αυτόνομο φωτοβολταικό, απορροφά από το δίκτυο.

Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, η περίσσεια ενέργειας κατά της διάρκεια της ημέρας διοχετεύεται στη ΔΕΗ και ο καταναλωτής ουσιαστικά τη λαμβάνει ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν την χρειαστεί εντός ενός έτους.

Έχετε ερωτήσεις;

Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Βρείτε μας στα Social Media!

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο "Newsletter"


Μην ανησυχείτε, απεχθανόμαστε τα spam!